Akut smärta kräver akuttandläkare

Det som ofta är häpnadsväckande med tandvärk är att den kommer plötsligt och väldigt intensivt; från en dag till en annan kan det ha gått från väldigt lite - och fullt hanterbar - värk till en extrem sådan. Plötsligt vaknar man en natt och har så fruktansvärt ont i tänderna att man direkt måste ha hjälp. Det är inte - som med många andra skador och annan typ av värk - att man kan bita ihop några dagar och invänta en tid hos vårdcentralen. Tandvärk påverkar hela vardagen och kan vara extremt plågsamt.

Därför så är det också tacksamt att det finns akuttandläkare till hands. Akuttandläkaare som har speciella luckor i sitt schema där patienter kan boka in sig vid akuta skador och vid akut värk. Man går i dessa fall före i kön och det systemet är något som de flesta har förståelse för: att ha tandvärk kan de flesta relatera till och förstå vikten av en snabb åtgärd utförd av en akuttandläkare.

Vad är det då man kan söka hjälp för hos en akuttandläkare; kan man ringa om man misstänker att man har ett hål i tand som gör lite ont då och då? Nej, vissa kriterier finns och de finns av den enkla anledningen att de akuta tiderna som avsatts ska finnas för de personer med akuta smärtor som inte går att hantera.

Lite molande tandvärk må vara irriterande och göra lite ont - men ställt mot en person som nyligen spelat en hockeymatch i Stockholm och fått en klubba i munnen så är det, i sammanhanget, en ganska blygsam smärta.

Vi tänkte räkna upp några av de saker som man kan ringa för- och få tid hos- en akuttandläkare i Stockholm:

  • Extrema ilningar
  • Utslagna tänder - vid exempelvis då nämnda hockeymatch
  • Problem med en visdomstand. Det kan innebära en extrem smärta
  • Plomb eller lagning som lossnat
  • Om en bro eller krona har lossnat
  • Kraftig tandvärk.

Är det dyrare med en akuttandläkare?

Priset för att besöka en akuttandläkare brukar vara lite högre. Många har exempelvis ett påslag på priset om det handlar om att behandlingen och undersökningen ska ske under helgen eller efter ett visst klockslag - 19.00, brukar vara ett sådant. Kvällar och helger är dyrare hos de flesta akuttandläkare i Stockholm.

Det fina är dock att en tandläkare har fri prissättning och att detta således inte gäller hos alla - vissa kan erbjuda priser som inte alls har något påslag. Bäst av allt dock - om man ser till Stockholm och en person med akut tandvärk i den staden - är att man har väldigt goda möjligheter att direkt få problemet korrigerat. Detta då det finns ett stort urval av tandläkare som erbjuder dessa tider avsatta för akuta problem.

Många har dessutom tagit till fasta på en specifik åldersgrupp som ofta drabbas av dentala skador. Detta i form av barn. Skulle ditt barn vid en lite vildare lek (som barn ofta har) slå ut- eller skada en tand så finns det hjälp att få direkt - oavsett vilken tid på dygnet eller vilken dag olyckan sker. En trygghet för dig som förälder.

Mer info här

14 Mar 2018

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.