Alla tandläkare är inte farliga

Att besöka tandläkaren som barn kan vara en stor utmaning. Det finns många myter som dramatiserar tandläkarbesöket till någonting farligt. Tur att det också finns snälla tandläkare.

Det är inte konstigt att barn är rädda för tandläkare när populärkultur inte direkt hjälper till. Titta bara på Hitta Nemo till exempel. Vem är det som är på väg att tillintetgöra Nemos resa att komma hem till sin pappa igen? Jo, tandläkaren så klart. Doctor P Sherman. Han har fångat Nemo och förvarar honom i en plastpåse. Han vill ge bort Nemo till sin brorsdotter Darla, som naturligtvis är tecknad som en komplett galning med tandställning. Här bidrar Disney ytterligare till att sprida tandläkarskräck. Tandställningen porträtteras som det som gör Darla fullständigt från vettet. Den bidrar till en image som går ut på att skapa skräck inför ett tandläkarbesök.

Få barnet att känna sig trygg

Som förälder kan du därför bli tvungen att ha ett ganska svårt samtal med ditt barn inför nästa tandläkarbesök. Det kan finnas många rädslor hos barnet att tala om. Förutom porträtteringen i Hitta Nemo finns det även historier om stora borrar, rostiga tänger och behandlingar som gör så ont att det är knappt du överlever. Du vet förstås att det bara är påhitt och gamla sagor, men ditt barn kanske tror på dem. Det blir ditt jobb att hitta en tandläkare som ditt barn känner sig trygg med. Kanske kan hen till och med få en present efter besöket. Men helst inte en fisk. Läs mer om tandläkare här: tandläkaremalmö.com

24 Apr 2021

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.