Borsta tänderna håller tandläkaren borta

De flesta går med en regelbundenhet till sin tandläkare. Visa av erfarenhet har (de flesta av oss) lärt sig att det är bättre att förekomma än förekommas. Ingen vill vakna på morgonen och ha tandvärk. Tack vare bättre hygien är det många som kanske aldrig har haft något hål i sina tänder. Borstar man sina tänder noga, och använder tandkräm med fluor och om man alltid använder tandtråd är det inte så svårt att behålla fina och friska tänder. Sedan hör man på nyheterna att vissa barn i särskilt utsatta områden har allt sämre tänder. Det är inte så konstigt. Vi är det folk i världen som äter mest godis av alla. Det är klart att det sätter sig på tänderna bland våra barn.

Vi måste sluta dricka söta drycker

Läsk och framför allt sportdrycker innehåller stora mängder socker. Dessutom innehåller de kolsyra, vilket inte alls är bra för barnens tänder. Sedan är inte sportdryckerna heller bra för dem. De innehåller all sköns hemskheter som taurin och annan skit som inte alls är bra för någon, egentligen. Vikten av att gå till tandläkare regelbundet kan inte nog betonas. Där får barnen och de vuxna veta tandstatusen och vad de kan göra för bättre munhygien. Det är riktigt synd att landets politiker inte prioriterar detta med besök av fluortanten på landets skolor. Alla bör lära sig bättre tandvård och det bör komma i tidig ålder.

Viktigt ha en tandläkare nära där man bor

En annan sak som är viktig för munhälsan är att ha en lokal tandläkare, nära där man bor. Därför är det välkommet att det finns en hel del lokala tandläkare att välja mellan. Har du ingen tandläkare som du är nöjd med kan du alltid googla tandläkare, till exempel i Bromma så ser du vilka tandläkare som finns i ditt område. Det är viktigt med en bra tandläkare som du har förtroende för. Kemin mellan tandläkare och patient är viktig. Det finns ju till exempel vuxna som kanske har tandläkarskräck. Då är det viktigt med förtroende för tandläkaren, så att inte skräcken påverkar besöken och ett besök hos tandläkaren ska, kanske inte direkt lustfyllt, så i vart fall förtroendeingivande och att du kan lita på det som tandläkaren gör och ger tips och råd om.

Bra att ha en och samma tandläkare

Har man en och samma tandläkare kan man fråga hen om allt som har med tänderna att göra. Är det dags att göra något åt tänderna för att de har blivit fula av till exempel rökning, godisätande, kaffe och te-drickande kan man med fördel fråga sin tandläkare om vilka rekommendationer hen ger för snyggare tänder. Har du bra tänder i övrigt, behöver en tandblekning inte bli särskilt dyr. Och för självkänslan är en tandblekning bara bra. Vem vill ha fula och gula tänder? Läs mer här om tandläkare i Bromma på: tandläkarebromma.nu.

23 Jan 2018

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.