Estetisk tandvård blir vanligare

Ett friskt och bländande vitt leende är något som många drömmer om och försöker nå. Något som dock är svårt då det faktiskt är en fråga som till stor del avgörs av genetik och där dessutom andra faktorer spelar en stor roll. Att exempelvis röka, snusa eller dricka mycket kaffe är något som ytterligare försvårar i jakten på det där leendet som man ser i tv-reklamen. Det spelar egentligen ingen roll i hur mycket man borstar sina tänder heller – har man inte rätt genetiska förutsättningar och/ eller nyttjar de varor vi ovan nämnde så är det svårt att få den vitare nyansen på sina tänder.

Det är svårt – men det är inte omöjligt. Numera så kan man nämligen se hur allt fler produkter finns att köpa och där garantin på vita tänder – efter användning – sägs vara i det närmaste hundraprocentig.

Något som naturligtvis inte stämmer; de flesta av dessa produkter spelar nämligen på just dessa drömmar om ett vitt leende som många har och ger i verkligheten en minimal förbättring. Vill man ha vita tänder så måste man använda sig av professionell hjälp och detta i form av att besöka en tandläkare. Det finns nämligen hos en sådan både kunskapen, verktygen och metoderna som krävs och då detta även är riskfritt så rekommenderas detta alternativ starkt.

Visst – du kommer att få betala pengar för att besöka en tandläkare i exempelvis Vasastan för att få dina tänder blekta, men om du slår ut den summan mot det man betalar för att köpa produkter via internet eller i butik som dessutom inte fungerar – ja, då är ju valet också givet. Vad finns det då för metoder som kan göra sina tänder vitare och som kan ge dig det där bländande leendet? Jo, det finns några varianter som tandläkare använder och om vi nedan radar upp några sådana så får vi en bättre bild av utbudet.

Viktigt här dock: Alla metoder passar inte alla och om din tandläkare i Vasastan föreslår en behandling så bör du också accepterar denna oavsett om dina vänner valt en annan. Kvaliteten på dina tänder avgör.

  • Den vanligaste och billigaste metoden där du under en period regelbundet besöker din tandläkare och får en behandling utförd. De flesta tandläkare – från Malmö, via Vasastan och upp till Kiruna – erbjuder tjänsten och dessutom så har priserna blivit betydligt humanare under senare år.
  • Skalfasad är en slags tunn hinna som man sätter på den befintliga tandraden och som gör att leendet blir både snyggare, vitare och mer hållbart. En skalfasad använder man dessutom för att rätta till sneda tänder och för att korrigera bettproblem. Besöker du din tandläkare i Vasastan och får en skalfasad så kan du räkna med att den håller i upp till tjugo år samt att du under den tiden kan dricka kaffe utan att dina tänder fläckas.
  • Fungerar egentligen på exakt samma sätt som ovan nämnda skalfasader. Skillnaden dem emellan är priset samt hur patientens tandkvalitet ser ut. En tandläkare i Vasastan kan föredra att arbeta med porslinskronor medan en kollega på Södermalm rekommenderar skalfasader. Oavsett så kommer resultat att synas per omgående och över en lång tid.
9 Aug 2017

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.