Hitta rätt tandläkare i Stockholm

Att hitta en tandläkare som man verkligen trivs med och som man litar på är ofta svårt. Dels så brukar besöken inte ske så ofta – beroende naturligtvis på hur tänderna och den övriga munhälsan ser ut – och dels så är frågan också avgörande av hur man bor. Storleken på staden man bor i och utbudet av tandläkare som finns där påverkar i allra högsta grad hur valet blir och hur svårigheten att hitta rätt ökar. Det är på grund av detta svårare att hitta rätt tandläkare i Stockholm än vad det är i en mindre stad som exempelvis Mora där utbudet av verksamma tandläkare – helt enkelt – är betydligt mindre. Varför är då denna fråga så viktig och har inte alla tandläkare i grund och botten samma utbildning och kompetens?

Jo, denna fråga är viktig då man ser att förhållandet mellan tandläkare/patient är unikt och något som gärna sträcker sig över ett helt liv. Även om en tandläkare i exempelvis Kista har samma utbildning som en kollega i Östersund så innebär inte det per definition att hand metoder passar lika bra för alla människor. Vissa har känsliga tänder, vissa har tandläkarskräck och vissa har – tyvärr – inte så mycket pengar att röra sig med, samtliga anledningar som spelar en stor och avgörande roll i valet av sin tandläkare.

Om vi återgår till kärnfrågan och försöker svara på den. Kort sagt: Hur hittar man en tandläkare och framförallt där det som i Stockholm, finns så pass många verksamma? Vi tänkte därför rada upp några små tips som kan underlätta i jakten och som kan göra att du hittar den tandläkare som du inleder ett livslång, yrkesmässigt, samarbete med.

  • Privat eller Folktandvården. Först och främst så ska man se över om van vill besöka en tandläkare som drive en mottagning i privat regi eller om man ska vända sig till Folktandvården. Först och främst här, även en privat tandläkare i exempelvis Kista kan hålla en rimlig nivå gällande prisbilden. Det är inte – som så många tror – att ett besök hos en sådan, i Kista eller någon annanstans, per automatik blåser hål i plånboken. Fördelen med en privat tandläkare brukar vara att man får lite bättre service och att vården sker i fräschare lokaler. Nackdelen är att en privat tandläkare är lite dyrare; inte mycket – men det finns ofta en skillnad.
  • Service och trygghet. Som vi sa ovan – du kommer förmodligen att uppleva bättre service hos en privat tandläkare i Kista än vad du kommer att göra hos Folktandvården. Något som – givet hur känslig du är – kommer att ge en större trygghet.
  • Tillgång till tider. Detta är viktigt och speciellt om du har problem med dina tänder. Du måste kunna få tider hos din tandläkare med jämna mellanrum och inte tvingas vänta för länge mellan gångerna.
  • Akuta tider. Vad händer om olyckan är framme? Kan din tandläkare i Kista avsätta en tid för dig då eller måste du besöka en annan mottagning? En viktig fråga, olyckor händer trots allt och utan någon som helst förvarning eller klocka.
13 Jul 2017

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.