Låt inte tänderna skvallra om dålig ekonomi

Det var ett tag sedan som den dåvarande partisekreterare för Vänsterpartiet sa att det är i tänderna som det syns att man har dålig ekonomi. Det hon menade var att om man inte med offentliga medel ser till att utjämna inkomstskillnaderna (skatter) så kommer det att finnas grupper i samhället som har dåliga tänder för att de inte har råd att gå till tandläkaren. 

De flesta i Sverige vill inte att det ska vara på det sättet. Därför har socialdemokraterna med Vänsterpartiet i många år fått ta in skatter som är ämnade åt att utjämna inkomstskillnaderna och subventionera tandläkarvården. För barn och ungdomar är det ju fortfarande gratis att gå till tandläkaren. Och de flesta i Sverige verkar ju tycka att det är helt rätt. Så, om man inte vill ligga samhället till last, så kan man ju själv göra allt för att slippa gå till tandläkaren. Eller så kanske man i stället kan tänka tvärtom; jag har ju redan betalat för tandläkaren (via skatten) och vill gå till en tandläkarmottagning.

Ibland har man ju inget val

Nu är det ju inte alla som har möjligheten att välja om de vill gå eller inte till tandläkaren. Har man ihållande tandvärk, ja då är det inte så lätt att säga att man ska sköta om sina tänder och borsta dem ordentligt. Då är tandläkaren den enda man vill träffa. Eller om man har förlorat en framtand, då vill man ju inte ens visa sig bland folk utan vill gå till en tandläkare som ersätter den förlorade tanden åt en. Det här med tänder är ju inte så svartvitt, eller hur? Men är det så, att man absolut behöver gå till en tandläkare, ja då är det bästa ju att man kan hitta en tandläkare som både är human och duktig, men som framför allt tar rimliga priser som alla har råd att betala.

Jämför tandläkarna med varandra

Det bästa som man kan göra om man vill få tag i en tandläkare som tar humana priser, är att göra som alla andra gånger som man funderar på att boka, beställa eller köpa något; man jämför priserna som de tar med varandra. Folktandvården har till exempel priser på sin hemsida, liksom många andra. Då vet man ju på förhand vad de tar betalt. Men vissa tandläkare har ju inte sina priser på sin hemsida. Då är det ju bäst att ringa upp dem och fråga. Vi är bara inte vana vid att göra en sådan sak. Men det kanske vi kan bli. Lycka till att hitta rätt tandläkare!

29 Nov 2019

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.