När man får akut tandvärk

Finns det något värre än att få tandvärk? Det gör det helt säkert. Men i den stunden tror man inte att det är möjligt. När det trots allt sker är det bra att ha ett telefonnummer på kylskåpet.

Det finns nämligen tandläkare som ofta kan ta emot samma dag. Googla bara på ”tandläkare akut”. Som sagt en fördel att ha gjort det tidigare så man slipper ödsla tid. Om man redan har en fast tandläkare så kan man höra efter om kliniken har ett nummer man kan ringa när det blir akut. Det kan handla om ren tandvärk eller att man slagit ut en tand eller tappat en fyllning. Ibland lagas problemet provisoriskt tills man kan få en ny tid för den permanenta fyllningen.

Hur kan man skydda sina tänder?

Det allra viktigaste är att göra rent tänderna regelbundet. Då handlar det lika mycket om ytor som mellan tänderna. Så se till att ha tandtråd eller tandstickor hemma. Dessutom får man inte glömma tungan. På den samlas massor av bakterier, så ta ett svep över tungan när själva tandborstningen är över.

Hur är det egentligen med eltandborste vs vanlig tandborste? Tandläkare hävdar att eltandborsten borstar renare både på och mellan tänderna. De korta stråna har nämligen lätt för att ta sig in i de smala utrymmena och göra rent. Sist men inte minst - hoppa över tuggummit. Det kan nämligen genom att inte skapa tillräckligt med motstånd orsaka sprickor i tänderna. Så om man måste, tugga endast tills smaken försvunnit. Läs mer om hur en tandläkare kan hjälpa dig på denna hemsida: https://www.solnatandläkarmottagning.se 

11 Nov 2020

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.