När man lider av tandläkarrädsla

Alla människor måste vara noggranna med sin egna tandvård och att kontinuerligt gå till tandläkaren. Det är väldigt få människor som tycker det är roligt att besöka tandläkaren men de allra flesta gör det ändå utan större ansträngning. Men för vissa människor medför tandläkarbesöket ett oerhört stort obehag med oro och ångest under lång tid före besöket hos tandläkaren.

Anledningarna kan vara många. Det kan handla om rädsla för att det ska göra ont baserat på tidigare erfarenheter, obehag för att någon ska vara inne i den egna munnen eller oro för att tandläkaren ska hitta en massa fel på tänderna. Vissa kanske har råkat ut för skador på tänderna i barndomen eller har haft tandställning som gör att många minnen kommer tillbaka med oro och ångest som följd.

Vissa mår så dåligt att de helt enkelt struntar i att besöka tandläkaren. Och det kan göra att man får stora problem med tänderna vilket kan vara allvarligt för hälsotillståndet och väldigt dyrt att åtgärda. Man tror att ungefär 5 % lider av så kallad tandläkarfobi och det har på senare år satsats mer på att underlätta för denna grupp.

Vilka alternativ finns? 

Det finns tandläkarmottagningar som har specialiserat sig på behandlingar för patienter med tandläkarfobi. Det är där möjligt att bli nedsövd under behandlingen. Något som är den enda utvägen för personer med svår tandläkarskräck. Man kan också få lugnande läkemedel inför behandlingen. Men alla tandläkare har utbildning i hur man ska hantera personer med stor rädsla och man ska som patient påtala när man bokar tid.

Tips och råd

Om du lider av tandläkarskräck ska du noga välja tandläkare. Har du hittat en bra så ska du gå till samma. Leta annars upp någon som är specialiserade på tandvårdsrädda.

Ha en dialog med tandläkaren och förklara hur du känner inför behandlingen så kan den anpassas för detta. Det är vktigt att prata om rädslan och det kan kännas bättre efteråt.

Ett bra tips är att ta med en vän eller familj som stöd. Detta kan göra att du känner dig mer  bekväm i situationen. Var inte rädd för att la lugnande läkemedel inför behandlingen vilket kan lindra besvären. Vid svår oro och ångest så går det att få narkos under behandlingen. Man ska inte skämmas för att man är rädd, det är som sagt vanligt.

Om du letar efter en trygg och bra tandläkare i Stockholm kan du läsa mer här: www.tandlakare-stockholm.nu.

1 Apr 2019

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.