Plötslig tandvärk, hur fungerar ett akut besök hos tandläkaren?

Plötsligt ont i tänderna eller munnen? Tänk på att du inte behöver vänta tills din ordinarie tandläkare har tid utan du kan uppsöka en akuttandläkare. Det är enkelt och smidigt att boka.

Problem med tänderna uppstår inte alltid på lämpliga tider och det går inte alltid att skjuta på tandläkarbesöket tills ordinarie tandläkare har tid. Som tur är finns det gott om tandläkare som har jour. Du kan nästan hitta tandläkare överallt som du kan vända dig till akut året- och dygnet runt. Så när du får akut tandvärk, plötslig inflammation eller om du råkar ut för en olycka så kan du vända dig till en akuttandläkare. Många gånger går det till och med att boka in akuttiden online så du slipper ringa runt, samtidigt som du försöker hantera smärtan.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att man söker akuttandläkare?

Det vanligaste är att man får tandvärk, vilket kan bero på en inflammation. Inflammationen angriper tändernas nerver. Det finns många olika anledningar till att en inflammation uppstår. Det kan vara att du har obehandlade hål, men det kan också bero på många andra olika anledningar. För att förhindra att inflammationen sprider sig är det viktigt att kontakta tandläkare så fort som möjligt. Det är också lätt att bita av en tand eller så kan det hända en olycka där det kan vara bäst att inte vänta för länge med att uppsöka tandläkare. Det bästa är regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist, men olyckor kan uppstå när som helst.

Är det dyrt att gå till en akuttandläkare?

Det behöver inte bli dyrare att gå till en akuttandläkare än ett vanligt besök. När man går till en akuttandläkare brukar man nämligen i regel bara åtgärda det som är akut. Det vill säga att du får exempelvis en provisorisk lagning och sedan bokas en vanlig tid för att göra klart jobbet ordentligt. Handlar det dock om att du behöver dra ut en tand på grund av inflammation så åtgärdas det som vanligt. Du behöver inte oroa dig för att besöket ska gå annorlunda till. Precis som vid ett vanligt besök så börjas det med en undersökning och det ges bedövning vid behov. Bemötandet hos en akuttandläkare är precis lika professionellt som ett vanligt besök. De allra flesta är också utbildade för att bemöta den som lider av tandläkarskräck och det finns även de som har specialiserat sig på att bemöta barn i akuta situationer.

11 Sep 2020

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.