Prisvärda tandläkare i Stockholm

Att priset för att besöka en tandläkare är för dyrt i Sverige är en fråga som ständigt debatteras och senast så såg man att Vänsterpartiet vill höja åldern för fri tandvård från nuvarande 18 år till 23. Något som skulle göra en stor skillnad för många, för tyvärr så är det ju onekligen så att vi alla föds med olika förutsättningar gällande tänder och problem som kan komma att uppstå med dessa. Problem som dessutom inte upphör bara för att man räknas som myndig och av den anledningen så är detta förslag alltså väldigt välkommet.

Om man då ser till kostnaden för att besöka en tandläkare så ska man också ge kritikerna rätt till viss del; Sverige har sett över Europa höga priser och att vi använde ordet – viss – ovan har att göra med att priserna faktiskt variera och beror lite på vilken stad man befinner sig i samt vilken typ av tandläkare man besöker. Det som skett inom tandvården är nämligen att privatiseringar tillåtits och att allt fler tandläkare i och med detta valt att driva kliniker och mottagningar i privat regi – något som gjort att konkurrensen ökat och att därmed priserna kommit att sjunka.

Ser man till den stad där detta synts som allra tydligast så handlar det om den stad där det bor allra flest invånare i Sverige och det innebär att en person i Stockholm dels har ett större urval av tandläkare och också har en större chans att besöka en sådan till ett bättre pris.

Sök aktivt efter en billig tandläkare i Vasastan

Menas med detta, en person i Stockholm kan aktivt söka efter en billig tandläkare och detta i varje stadsdel och förort – Vasastan, Östermalm, Årsta, Solna och så vidare – och detta till personen i fråga hittar en som passar den budget som finns. Hittar denne person en billigare tandläkare i Vasastan än där han bor, exempelvis i Hammarbyhöjden, så kan han också välja denne tandläkare.

Avstånden i Stockholm är inte längre än att man kan åka från Hammarbyhöjden till Vasastan för att tjäna några hundralappar på en billigare tandläkare och här har man alltså en klar fördel om man jämför med en mindre stad där utbudet inte är lika stort. Att sedan denne tandläkare i Vasastan har ett högre pris än sina kollegor i övriga Europa är en annan – politiskt – sak som vi på något sätt måste lösa.

Prisfrågan måste lösas

Alla ska ha råd att besöka en tandläkare då god munhälsa är en förutsättning för ett friskt liv även i övrigt och detta alltså oavsett om man bor i Vasastan i Stockholm, i Malmö eller i Kiruna. Vi får hoppas att denna fråga kan komma att lösas och om det sedan sker via skattefinansieringar eller – som i Stockholm – genom ökad konkurrens tandläkare emellan spelar ingen roll. Oavsett hur tjock plånbok man har så ska denna inte avgöra hur tänderna och munhälsan ser ut.

9 Aug 2017

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.