Om du behöver tandimplantat

Att vara utan en eller flera tänder är något som för många upplevs som stigmatiserande. Stor vikt läggs vid människors tänder, även om man inte tänker på det så ofta brukar omgivningen reagera negativt inför någon med dålig tandhygien eller saknade tänder. Avsaknad av tänder ses ofta som ett tecken på missbruk eller psykisk ohälsa. För den som är drabbad kan avsaknaden av tänder leda till att självförtroendet sjunker och att man drar sig för att delta i sociala sammanhang.

För den som av olika anledningar drabbats av tandlossning genom sjukdom eller en olycka är det därför bäst att så snart som möjligt göra något åt det. När det gäller att ersätta saknade tänder finns det några lösningar att välja mellan, till exempel tandprotes eller brygga, men den enda permanenta lösningen som vara livet tu är att sätta in ett tandimplantat. Läs mer här om tandimplantat i Stockholm.

Ett tandimplantat består av en konstgjord rot av titan som skruvas fast i käkbenet. I denna rot skruvas sedan den nya tanden fast, och sitter och känns sedan som en riktig tand. Att skilja ett tandimplantat från en riktig tand är oftast inte möjligt med blotta ögat och därför upplevs ett tandimplantat som en klar livsförbättring för den som får det.

Titan

Titan är en metall som passar bra i implantat på grund av att den är biokompatibel, dvs kroppen stöter inte bort den. Tvärtom växer den ihop med benvävnaden och utgör ett starkt och hållbart fundament för den nya tanden. Av denna anledning används titan ofta i exempelvis smycken eftersom den inte framkallar några allergiska reaktioner.

Titan är dock ganska dyrt, vilket i sin tur leder till att ett tandimplantat är den dyraste (men också den bästa) av de metoder som finns för att ersätta en förlorad tand.

Så går det till

Ett tandimplantat kräver mycket planering och förberedelse. Man börjar alltid med att röntga tänderna och göra en ordentlig undersökning av munhälsan. Alla områden runt implantatet måste vara helt fria från alla typer av infektioner för att behandlingen ska vara genomförbar. Eventuella tidigare implantat eller ingrepp måste vara helt genomförda och läkta innan man kan sätta igång med det nya implantatet.

Den första delen av behandlingen är kirurgisk och går ut på att fästa titanskruven i käkbenet. Patienten är lokalbedövad och känner ingen smärta. Efteråt känner man sig öm i munnen men det går oftast över efter någon vecka. Efter detta måste tandbenet läka ihop, detta tar mellan tre och sex månader. Först därefter är det läge att sätta fast den nya tanden. Man behöver dock inte gå med en glugg under läkningsperioden utan får en provisorisk tand under tiden.

När titanskruven läkt fast fäster tandkirurgen en pelare i titanskruven, på vilken den nya tanden ska fästas. Därefter tillverkas den nya tanden och provas ut. Ofta kan man behöva justera tanden för att den ska passa perfekt, men till slut så har patienten sin nya tand på plats.

Kostnader

Ett tandimplantat är ganska kostsamt, bruttokostnaden för ett implantat ligger mellan 18000 kronor och 25000 kronor. Som patient betalar man dock inte så mycket. Man får själv stå för kostnader upp till 3000 kronor och därefter täcker försäkringskassan via tandvårdsförsäkringen 50% av kostnader mellan 3000 kronor och 15000 kronor och 85 procent av de kostnader som överstiger 15000 kronor. Den egna kostnaden för ett tandimplantat med bruttokostnaden 25000 kronor blir alltså ca 10500 kronor.

8 Feb 2018

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.