Varför väljer fler och fler tandimplantat?

Tandlossning kan ha många förklaringar. I vissa fall så handlar det om att man tappar tänderna som en följd av dålig skötsel, i andra så är det en följd av åldrande, i vissa så handlar det om sjukdomar medan andra kan tappa sina tänder som en konsekvens av viss medicinering. Olika anledningar - men bara en lösning? De flesta förknippar förmodligen tandlossning med löständer.

Löständer som egentligen heter tandproteser och som är att bra alternativ för att åter kunna äta mat, le och leva som vanligt igen. Utvecklingen har dessutom gått framåt och idag så kan tandproteser - på ett tydligare sätt - se ut som vanliga tänder.

Men, det handlar fortfarande om tänder som man måste sätta in- och plocka ut, som kan glappa då man äter och som påverka talet negativt (vissa ljud blir svåra att uttala). Dessbättre så finns det andra alternativ också och ett av de bästa - och numera också mest valda - handlar om tandimplantat. Om vi säger att du bor i Sundbyberg och av någon anledning tappar dina tänder så är alltså tandimplantat något som vi skulle rekommendera. Av följande, enda skäl:

    • De blir permanenta: Allt man önskar då man tappar sina tänder är att få tillbaka dem igen. Tänder växer inte ut och det gör att tandimplantat också i och med detta är den näst bästa lösningen. För att förstå detta så kan vi förklara - förenklat - hur ingreppet ser ut. Du besöker en tandläkare i Sundbyberg och han genomför en grundlig undersökning - inte sällan tillsammans med andra, mer renodlade experter. Du bedöms vara en bra kandidat för tandimplantat och det innebär att man kommer att borra fast skruvar i ditt käkben - dessa är tillverkade av titan. Titan å sin sida är ett ämne som kroppen brukar välkomna; något som gör att chanserna således är stora att dessa skruvar växer in i ditt käkben. I skruvarna kommer man sedan att fästa kronor och dessa kommer - under en viss tid - att vara de tänder som syns. Detta under den tid det tar att tillverka dina personliga kronor. Dessa anpassas fullt ut efter hur dina tänder ser/sett ut. Samma färg, samma storlek, samma struktur och samma avstån mellan sig. Efter några månader så kommer alltså - om allt går enligt planen - du ha nya tänder som ingen kan avgöra om de är äkta vara eller om det faktiskt handlar om tandimplantat.

En bra förklaring till frågan i rubriken, eller hur? Det är klart att fler väljer tandimplantat om fördelarna är så pass många. Intressantare är att ställa frågan: varför väljer inte alla tandimplantat?

Tandimplantat passar inte för alla

Det finns två stycken skäl till varför en patient kan välja bort ett tandimplantat till förmån för något annat alternativ. Nummer ett: det är för dyrt. Tyvärr är detta också en ekonomisk fråga.

Tandimplantat är dyrt och även om man räknar in högkostnadsskydd och tandvårdsbidrag så handlar det om en ansenlig summa. Speciellt om det handlar om fler än en tand. Tilläggas bör dock att många tandläkare idag erbjuder både finansiering och betalningssystem som ger tillåtelse att betala tillbaka i sin egen takt. Det är bra.

Den andra anledningen hör ihop med den noggranna undersökningen vi ovan nämnde. Det kan vara så enkelt att man saknar rätt förutsättningar. Det gäller då främst käkbenet och hur pass starkt detta är. I och med att det är där skruvarna sätts fast så måste det också vara starkt nog. Många äldre och - framförallt - rökare brukar ha försvagade käkben och i och detta bedömas som olämpliga kandidater för tandimplantat.

Läs mer på sidan http://www.tandläkaresundbyberg.com.

22 Sep 2018

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.